TAKVİYE EDİCİ GIDA ONAY BAŞVURU İŞLEMLERİ
- Takviye Edici Gıda Onayıyla ilgili işlemler Bakanlığımızca yayımlanan aşağıdaki üç ana mevzuat doğrultusunda yürütülmektedir.
- Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi Ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik
- Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı
Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği
- Takviye Edici Gıda Onayı almak isteyen firmaların onay almak istedikleri her bir takviye edici gıda ürünü için "Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı" gereği aşağıdaki belgeleri içerecek şekilde başvuru dosyası hazırlayarak İl Müdürlüklerine başvuru yapması gerekmektedir. İthal ürünler için başvurular sadece İstanbul ve Ankara İl Müdürlüğüne yapılabilirken, yurtiçi üretimlerde ise 81 İl Müdürlüğüne yapılabilmektedir.
Talep Edilen Belgeler:
1. Takviye edici gıdanın ticari markası ve ismi ile piyasaya arz edilmek istenen ticari takdim şekil/şekillerinin (10 Kapsül, 30 Kapsül, 60 Kapsül vb.) beyan edildiği belge,
2. Yüzde bileşen listesi (takviye edici gıdanın üretiminde kullanılan bileşenlerin kullanım amaçlarının belirtilerek ağırlıkça azalan sırayla, ağırlık ve yüzde (%) şeklinde düzenlendiği belge),
3. Spesifikasyon belgesi (takviye edici gıdanın bileşiminde bulunan etken maddelerin niteliğini (toz, ekstrakt vb.) ve birimdeki (tablet, kapsül, kaşık ve benzeri) ve günlük alım dozundaki miktarını gösteren belge),
4. Tavsiye edilen günlük alım dozu belgesi (kullanıcı yaş grubunun ve bu yaş grubu için tüketilmesi tavsiye edilen günlük tüketim miktarının belirtildiği belge),
5. Takviye edici gıdanın üretildiği işletmede HACCP veya GMP uygulandığına dair taahhütname,
6. Fason üretimlerde fason sözleşmesi (sadece yurtiçi üretimlerde sunulması gereklidir),
7. Üründe yer alan botaniğin Türkçe adı, Latince adı ve kullanılan kısmının belirtildiği botanik taahhütnamesi (üründe etken madde niteliği taşıyan botanik esaslı bitki tozu, bitki ekstresi/ekstraktı, bitkisel yağ vb. bir bileşen yer alması halinde sunulması gereklidir),
8. Ürünün etken madde olarak bitkilerden elde edilen yağ içermesi halinde, bu bitkisel yağın üretim yöntemini gösteren taahhütname,
9. İşletmenin kendi Alan adı ve URL adres/adreslerinin belirtildiği taahhütname (Başvuru esnasında bir Alan Adı ve URL adresinin olmaması halinde ise; şu anda olmadığı, ileride alınması halinde ise İl Müdürlüğüne bildirileceğinin belirtildiği bir taahhütname sunulmalıdır)
Alan adı: www.abcd.com şeklinde örneklenen web adresini,
URL adresi: "http://www.abcd.com/abcdefgh.htm" şeklinde örneklenen, takviye edici gıdaya ilişkin bilgilerin bulunduğu tam web adresini ifade etmektedir.
10. Başvuru Ücret makbuzu
Not: Başvuru (dosya inceleme) ücreti olarak belirlenen ücret 2021 yılı için 2455 TL olup; onay aşamasına gelmiş bir dosya için ayrıca onay ücretinin yatırılması gereklidir. İl Müdürlükleri tarafından onaylanacak dosyalarda 2021 yılı için belirlenen onay ücreti ise 7365 TL'dir. Başvuru ücretleri ve onay ücretleri Bakanlığımız Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'na ait https://www.tarimorman.gov.tr/DHDB adresinde yayımlanmakta olup her yıl güncellenmektedir. Ankara İl Müdürlüğü'ne yapılacak başvurular için ödemeler Döner Sermaye Birimimize elden ödeme şeklinde yapılabileceği gibi aşağıda bilgileri yer alan banka aracılığıyla da yapılabilmektedir. Ödemelerin banka aracılığıyla yapılması halinde dekontta, başvuru yapılan ürünün markasına ve ismine yer verilmelidir.
Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Döner Sermaye Birimi Hesap Bilgileri:
IBAN No: TR57 0001 0005 9903 3536 7750 01
(Ziraat Bankası - Yenimahalle Şubesi)
11. Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen taahhütname (Kendinize ait Alan adı ve URL adres/adreslerinde mevzuata aykırı reklam ve tanıtım yapılmayacağının, kendinize ait olmayan Alan adı ve URL adres/adreslerinde ise mevzuata aykırı reklam ve tanıtımın olması durumunda söz konusu reklam ve tanıtımın kaldırılmasına yönelik kanuni yollara başvurulacağının açık bir şekilde belirtmiş olduğu taahhütname),
12. Takviye edici gıda markasının ilaç markası olmadığını gösteren taahhütname,
Örnek:
"…………………………Takviye Edici Gıda" isimli ürünümüze ait "…………………" markasının Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış hali hazırda ruhsatı devam eden bir ilaç markası olmadığını veya hali hazırda Sağlık Bakanlığına ilaç kapsamında bu marka ile yapılmış herhangi bir başvurumuzun bulunmadığını kabul, beyan ve taahhüt ederiz.
13. Propolis içeren takviye edici gıdalarda; propolisin üretimini gösterir iş akış şeması,
14. Ürün adında, etiketinde vb. de takviye edici gıdanın Organik Tarım, Ekolojik Tarım, İyi Tarım uygulamaları vb. yöntemle üretildiğinin iddia edilmesi halinde bunu kanıtlar belge (Örneğin; Organik takviye edici gıda için "Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası" vb.) (ürünün böyle bir iddiası yoksa bu belge gerekli değildir)
Dökme olarak üretilen/ithal edilen kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer formlardaki ürünler için de onay alınması zorunludur.
Yurt içi üretimlerde üretici firmanın "İşletme Kayıt Belgesine" sahip olması ve Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS)'ndeki faaliyet konuları arasında "Takviye Edici Gıda Üretimi" faaliyetinin yer alması zorunludur. İthal takviye edici gıdalarda ise ithalatçı firmanın yine Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS)'nde kayıtlı olması ve faaliyet konuları arasında "Takviye Edici Gıda İthalatçısı" faaliyet konusunun yer alması gerekmektedir.
Firmalar, İl Müdürlüğü tarafından yazılan onay ücreti yatırılmasına dair resmi yazı kendilerine tebliğ edilinceye kadar takviye edici gıda onay dosyalarındaki bilgi ve belgelerle ilgili güncellemeler yapabilir (ürünü tamamen başka bir ürüne çevirecek güncellemeler hariç olmak üzere). Ancak İthalatçı veya fason üretim yaptıran gıda işletmecisi tarafından beyan edilen belgelerde mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda belgelerdeki güncellemelerin üretici firma tarafından hazırlanıp sunulması gerekmektedir.
Bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğu beyan edilen ve organ ismi kullanılan ifadeler ticari marka ve isim olarak kullanılamaz.
Aynı ambalaj içerisinde tek bir marka ve isim altında iki veya daha fazla set olarak ayrı formülasyonu içeren takviye edici gıdalara tek bir onay numarası düzenlenir.
2-4 yaş grubu çocuklar için arı sütü, arı poleni, perga, apilarnil ve propolis içeren takviye edici gıdalara onay düzenlenmez.
2-4 yaş ile 4-10 yaş grubuna yönelik şekillendirilmiş çiğnenebilir form, emme tableti ve efervesan tablet hariç diğer tablet ve kapsül, pastil formundaki takviye edici gıdalara onay düzenlenmez.
Bal, keçiboynuzu özü, sirke, meyve suyu vb. gıda olarak tüketilen ürünler değişik formlarda üretilse bile takviye edici gıda olarak değerlendirilmez. Bu bileşenler tat vermek amacıyla takviye edici gıdalarda bulunabilir. Söz konusu bileşenlerin takviye edici gıdanın isminde etken madde olarak algılanmaması amacıyla "……….. ile tatlandırılmış" ifadesi kullanılabilir.
Onaylı bir takviye edici gıdanın, ticari markası, ismi, birimdeki etken madde miktarı, formu ve ürün sahibi olan gıda işletmecisinin değişmesi durumunda yeniden onay alınır.
Takviye Edici Gıda Onay Başvuru İşlemleri.pdf