T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sayın Valimiz, İl Müdürlüğümüzü Ziyaret Etti.

Yayın Tarihi : 4.04.2018

​          Ankara Valisi Sayın Ercan Topaca, 03 Nisan Salı günü İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonu’nda, Vali Yardımcısı Emin Çolak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ve TKDK Ankara İl Koordinatörü Güzin Oyman’ın da katıldığı toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Korkmaz’dan brifing aldı.  

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcıları ve ilçe müdürleri de katıldı.

Brifingde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz; İl Müdürlüğündeki personel, araç ve bina durumu hakkında bilgi verdikten sonra Ankara’daki arazilerin kullanım amaçlarına göre dağılımı, tarım arazilerinin sulama durumu, tarımsal işletmelerin sayısı hakkında 2017 yılı verilerini açıkladı.

Bülent Korkmaz, türlerine göre Ankara’daki hayvan varlığı ve hayvansal üretim miktarını geçmiş yıllarla kıyaslayarak anlattı. İlimizde üretilen bazı ürünlerin Türkiye üretimindeki payları, bu ürünlerde Ankara’nın Türkiye sıralamasındaki yerini sayılarla ifade eden Korkmaz, çiftçiye verilen tarımsal desteklerin de 2002 yılıyla karşılaştırıldığında % 327 artış sağlandığını vurguladı. 

Ankara’da yapılan gıda denetimleri hakkında da bilgi verilen brifingde, 2017 yılında yapılan denetimler sonunda toplam 7.590.850 TL idari para cezası verildiği vurgulandı. 

Bilgilendirme toplantısı, mevcut sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerileri ile devam etti.

Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Vali Ercan Topaca, ülkemizdeki tarımsal yapının, gıda ve hayvancılıkla ilgili gelişmelerin, Tarım Bakanlığının taşra teşkilatının önemini artırdığını söyleyerek “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, özellikle gıda kanununun çıkmasından sonra, taşra teşkilatıyla da çok önemli görevleri ifa eden bir bakanlık durumuna geldi. Sizler de bu bakanlığın ilçelerimizdeki, illerimizdeki temsilcileri olarak çalışıyorsunuz. Benim sizlerden özellikle üzerinde durmanızı istediğim birinci konu gıda denetimleri. Ankara başkent, Türkiye’nin aşağı yukarı en gelişmiş illerinden birisi. Ama öyle işletmeler var ki artık vatandaşımızın oradan gönül rahatlığıyla bir şey yemesi mümkün değil. Bunda hepimizin sorumluluğu vardır. Dolayısıyla bir taraftan denetimlerimizi arttıracağız. Bir taraftan işletme sahiplerini, orada çalışanları eğiteceğiz. Doğru işleri yapmaları konusunda onlara teknik bilgileri vereceğiz. Birlikte gerekirse işletmeyi geliştireceğiz. Bizim işimiz özel sektörün işini geliştirmek değil ama gıdanın vatandaşa temiz ve sağlıklı bir şekilde ulaşması için de gerekiyorsa işletmeyi geliştirecek teknik desteği bizler vermek zorundayız. Bu konuda ölçümüz iyi niyet olsun. İşletme gerçekten kendisini geliştirmek istiyorsa daha temiz, daha sağlıklı ürünleri müşterisine sunmak arzusu varsa bu konuda biz, onlara gereken her türlü kolaylığı gösterecek tedbirleri almalıyız. Ama kolaycılığa kaçmışsa, vatandaşın sağlığını hiç dikkate almadan sadece kârı düşünüyorsa, bencil bir tacir gibi hareket ediyorsa, ona da gereğini yapmaktan çekinmeyin. Gıda denetimleri konusunda her zaman yanınızdayım. Kaldı ki daha çok işletmeyi denetleyin diye İl Müdürümüze talimatı veren, daha çok işletmeyi denetleme konusunda gayretli olmasını söyleyen benim. Herkes bu işin üzerine gitmekle mükelleftir. Dolayısıyla ilçe müdürü arkadaşlarım bu gıda denetimleri konusunda dengeyi de çok iyi kurarak vatandaşa sağlıklı gıdanın sunumunu sağlayacak tedbirleri almalı. Bunu en güzel şekilde yapmanızı, orada bir eksikliğe aksaklığa meydan vermemenizi, gerekli tedbirleri Kaymakamlarımızla birlikte almanızı, ilçe müdürlerimizin de il müdürlüğü ile koordineli şekilde çalışmasını istirham ediyorum.” dedi. 

Gıda konusunda vatandaşlardaki tereddüdü gidermek zorunda olduğumuzu belirten Vali Ercan Topaca “Orada devletin damgası, güvencesi varsa vatandaş rahat bir şekilde onu eve götürüp çoluğuna çocuğuna, kendisine yiyecek olarak alabilmelidir. Bunu sağlamak durumundayız. Denetimlerde özellikle bu hususa dikkat etmenizi, bir boşluk bırakmamanızı istirham ediyorum. Bu konuda da herkes bir yarış halinde olsun. Rekabet iyidir, ama öldürücü bir rekabet değil teşvik edici bir rekabet ve eğitici bir rekabet içerisinde gıda denetimlerini yapalım.” dedi. 

Vali Ercan Topaca, buzağı ölümleri konusunda ise şunları söyledi: “Sayın Bakanımızla toplantısını yaptık, orada uzman kişilerin görüşlerini de aldık. Hakikaten çok ciddi bir millî servetin çok basit, ufak tefek dokunuşlarla yaşatılabilecek buzağıların öldüğünü görüyoruz. Türkiye’nin et ithalatından kurtulma vesilesi bile olabilecek büyüklükte bir kayıptan söz ediyoruz. Bu konuda özel bir gayret istiyoruz. Ankara pilot uygulama. Burada bizim yapacağımız iyi uygulama, takip sisteminin sağlıklı oturması, 81 ilde aynı şekilde uygulanacaktır. Bunu da millî bir görev olarak görün. Alanda uygulamayı yapan, vatandaşla karşı karşıya gelen, hayvanları takip eden, buzağıları takip eden sizsiniz. Orada karşılaştığınız ama sistemde karşılığını bulamadığınız hususlar varsa onların da geri dönüşünü İl Müdürümüze yapın ki sistemde biz iyileştirmeleri, değişiklikleri yapabilelim. Sistemi iyileştirici, geliştirici öneriler de bekliyoruz. Veri girişinin hızla tamamlanmasını istiyoruz. Buzağı takip sistemini oturttuğumuz zaman ülkemize önemli bir hizmet kapısı açmış olacağız, önemli kayıpların önüne geçmiş olacağız.”

Teşvik ve desteklerle ilgili çok dikkatli olunmasını, vatandaşın işini kolaylaştırmasını ama bunu yaparken devletin hukukunun korumasını gerektiğini vurgulayan Vali Ercan Topaca, sulama konusunda da ciddi eksiklikler olduğunu ve sulanabilir olduğu halde birçok ilçemizde sulanamayan ya da sulandığı halde boş olan arazi olduğunu belirterek bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. 

Vali Ercan Topaca, toplantıya katılanlara, vatandaşımıza verdikleri hizmetler için teşekkür etti.