T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüzün Toprak Bayramı Kutlama Mesajı

Yayın Tarihi : 19.06.2018

16.06.1945 tarih ve 6033 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Toprak Bayramı Kanunu ile Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun yasalaştığı 11 Haziran'ı takip eden ilk Pazar günleri ülkemizde "Toprak Bayramı" olarak kutlanılmaktadır.

İl Müdürümüz Bülent Korkmaz da bu vesile ile bir mesaj yayınladı. İl Müdürümüz toprağın önemine dikkat çektiği mesajında şu açıklamalarda bulundu:

"Her yıl 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanununa göre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca 11-17 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle Toprak Haftası kutlanmaktadır.

Özellikle son dönemlerde dünya ve ülke nüfusunun oldukça artması, sanayileşme ve dağınık yerleşimle birlikte verimli tarım arazilerimiz ve topraklarımız yok olmaktadır. Gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak ülke genelinde, gerekse de Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak da Ankara özelinde verimli tarım arazilerinin korunması ve toprağın etkin ve verimli kullanımına yönelik çalışmalarımızı her geçen gün artırarak devam etmekteyiz.

İlimizdeki büyük kısmı tarla arazisi olarak kullanılan 11.827.261 da toplam tarım arazisinin korunması ve bu topraklar üzerinde yapılan tarımda en kaliteli ve Pazar değeri en yüksek mahsullerin elde edilmesi için çalışmalar yürütmekteyiz.

Tarım arazilerinin korunması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında ovalar büyük ova ilan edilerek koruma alanı altına alınmaktadır. Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bu ovalarımız artık 'tarımsal sit' gibi korunmakta böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlenmektedir.

Bu suretle, 16 Mart 2018 Tarihli ve 30362 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren " Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar" ile Gölbaşı ve Kahramankazan'da 2 ovamızın daha büyük ova ilan edilmesiyle toplamda Ankara'da 11 ilçe sınırları içerisinde (Şereflikoçhisar, Çubuk, Akyurt, Haymana, Ayaş, Polatlı, Sincan, Kahramankazan, Beypazarı, Gölbaşı, Bala) yer alan 9 ovamız büyük ova kapsamına alınmıştır. Böylelikle ilimizdeki toplam 1.828.160 da alan koruma altına alınmış ve diğer alanlarda da çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.

Tarım arazilerinin etkin kullanımı için yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında (2017 yılı verilerine göre) toplam 117 Milyon TL kaynak ayırarak 11.827.261 da olan toplam tarım arazimizin toplulaştırmaya uygun olan 7.800.000 da alanın 2.658.640 dekarının büyük bir kısmında toplulaştırma çalışmaları tamamlanmış bir kısmında da devam etmektedir.

Yine bu çalışmalar kapsamında toplam tarım arazimizin sulamaya uygun olan yüzde 15.6'lık kısmında (1.850.000 da) sulu tarım yapılması için devletimizin diğer kurumları ile istişare ve koordinasyon içerisinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu noktada, sulamaya uygun olan 1.850.000 da tarım arazisinin 525.590 dekarlık kısmı devlet eli ile sulanmakta ve sulu tarım yapılmaktadır. 473.500 dekar alanda halk elinde sulama yapılmakta ve böylelikle 999.090 da alan yani sulanabilir toplam alanın % 54'ü sulanmaktadır. Diğer uygun alanlarda da çalışmalar devam etmektedir.

Verimli toprakların korunması ve tarım arazilerinden piyasa değeri en yüksek ürünler elde edilmesi noktasında yürütülen çalışmalar meyvesini vermektedir.

Kuru ve taze soğan, aspir, kimyon, İceberg marul, bal kabağı, bayır turpu, tatlı patates, yer elması ve iğde olmak üzere 10 üründe Türkiye üretiminde ilk sırada yer alan İlimiz, buğday, arpa, nohut, havuç, göbekli marul, ıspanak, adi dane fiğ ve çerezlik ayçiçeğinin içinde yer aldığı 8 üründe ikinci, kırmızı turp ve çörek otu üretiminde de 3. Sırada yer almakta böylelikle toplam 20 üründe ülke üretimi dikkate alındığında ilk üç sırada yer almaktadır.

Tabii, toprak sadece insan gıdası için doğal hayatın korunması için de oldukça önemlidir. Halk Ozanımız Aşık Veysel'in tabiri ile "Sadık Yarimiz" olan toprağımızın tüm bileşenleri ile korumamız günümüz ve gelecek nesillerimiz için oldukça önem arzetmektedir. Toprak erezyonu ve heyelan ile etkin mücadele etmek, çarpık yapılaşma ve doğal yaşamın korunmasına dikkat etmek gerekmektedir. Topraktaki faydalı minerallerin yok edilmemesi için anız yangınlarından uzak durulmalı, bilinçsiz gübre kullanımının önüne geçilmeli, gereksiz ilaçlama yapılmamalı, mutlaka ilaçlama yapılacak ise İl ve İlçe Müdürlüklerimizde alanında uzman personelimizin bilgi ve onayı dahilinde ilaçlama yapılmalıdır.

Toprağımızın korunması ve gelecek nesillerimize sağlıklı ve güvenli bir çeve ve tarım arazisi bırakmak hepimizin en asli görevleri arasında yer almaktadır. Toprakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için çalışmalar artarak devam etmektedir.

Bu duygu ve düşünceler ile, gerek çiftçilerimizin gerek halkımızın topraklarımızın korunması noktasında gösterdikleri duyarlılık ve destek için teşekkür ediyor, tüm çiftçilerimizin ve vatandaşlarımızın "Toprak Bayramı"nı tebrik ediyorum."