T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ankara Keçisi ve Tiftik Çalıştay'da Masaya Yatırıldı.

Yayın Tarihi : 22.03.2019

Ankara'nın önemli simge ve değerlerinden biri olan Ankara keçisi ve tiftiğin önemini vurgulamak ve yeniden eski değerine kavuşturmak amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen çalıştayın sonuç değerlendirme toplantısı bir otelde yapıldı.

"Ankara Keçisi Doğduğu Topraklarda Yeniden Canlanıyor" temasıyla gerçekleştirilen çalıştaya Ankara Vali Yardımcısı Recep Erkılıç, Bakanlığımız bürokratları, akademisyenler, birlik başkan ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üreticiler katıldı. Çalıştayda Ankara keçisi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, tiftik üretiminde verim ve kalitenin artırılması ve pazarlanması konularındaki görüş ve öneriler masaya yatırıldı.

Değerlendirme toplantısının açılışında konuşan Ankara Vali Yardımcısı Recep Erkılıç, bölge ve ülkelerin kendine has değerleri olduğunu, Ankara keçisinin de Ankara açısından böyle bir özelliğe sahip olduğunu vurguladı.

Bir dönem ihmal edilen Ankara keçisi ve tiftiğin yeniden eski değerine ulaştırılması için çalışmalar yapıldığına ve projeler uygulandığını vurgulayan Erkılıç, "Yıllar öncesinden Ankara keçisi ve tiftiği tekrar eski haline kavuşturmak için Sayın Valimizin de teklifleriyle bir çalıştayı gündeme getirdik. Bu çalıştayın amacı gerek tiftik keçisinin, gerekse tiftiğin Ankara'da ve dünyada önemini, miktarını daha da artırarak, ülkemizin ve Ankara'nın, özellikle de çiftçilerimizin gelir düzeyini ve refahını yükseltmektir" şeklinde konuştu. 

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İlhan Aydın da konuşmasında, Osmanlı döneminde en parlak yıllarını yaşayan, Cumhuriyetin ilk yıllarında da sayısı milyonlarla ifade edilen, ancak geçen yıllarda önemi ve sayısı azalan Ankara keçisi ve tiftiğin yeniden eski günlerine dönmesi için Bakanlığımızca yapılan çalışmalara değinerek, 2005 yılında başlatılan Halk Elinde Islah Programının ilk projelerinden birinin tiftik keçisi olduğunu kaydetti. Yıllar içerisinde proje sayısının beşe ulaştığını, Ankara keçisi ve tiftiği konusunda önemli mesafeler alındığını ifade eden Aydın, konuyu sıkı tabir şekilde takip ederek ön palana çıkaran İl Müdürümüz Bülent Korkmaz ve İl Müdürlüğümüze teşekkür etti.

İl Müdürümüz Bülent Korkmaz da yaptığı konuşmada Türkiye'deki Ankara keçisi varlığının % 75'inin ilimizde bulunduğuna dikkati çekerek, çalıştayla Ankara'nın sembolü durumunda olan Ankara keçisi ve tiftik üretiminin yaygınlaştırılması, verimlilik ve kalite konusunda yaşanan sorunların giderilmesini ve bu işle iştigal eden çiftçilerimizin gelir düzeylerinin artırılmasının amaçlandığını söyledi. İl Müdürü Korkmaz, Valiliğimizin öncülüğünde Bakanlığımızın destekleri ve İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Ankara Üniversitesi Ziraat ve Veteriner Fakülteleri, Ankara Ticaret Odası, TKDK ve Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm sektör temsilcilerinin katılımıyla 15 günlük bir süreç içerisinde gerçekleştirilen çalıştayın Ankara keçisi ve tiftiğin geleceği açısından olumlu gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Çalıştayda daha sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Gürsel Dellal "Ankara Keçisi Yetiştiriciliği, Islahı ve Destekleme Modelleri", Prof. Dr. Zeynep Erdoğan "Tiftik İşleme, Pazarlama", Prof. Dr. Betül Zehra Sarıçiçek ise "Ankara Keçilerinin Beslenmesi ve Beslemenin Tiftik Kalitesine Etkisi" konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Çalıştayda ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla 17 ilçeye ultrason cihazı, 6 ilçeye de suni tohumlama tankı teslim edilerek sertifikaları dağıtıldı.