T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Entegre Mücadelede FAO İşbirliği

Yayın Tarihi : 13.01.2021

Ankara'da meyveciliğin yoğun olduğu ilçelerde karantina zararlıları sürvey takip programları sıkı bir şekilde yürütülmektedir. Meyve yetiştiriciliğindeki zararlıların en aza indirmesi, ürün kaybının önlenmesi için Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce 2016-2019 yılları arasında yürütülen ve ülke genelinde uygulanan projeye Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz de dâhil olmuş ve 2020 yılında da zararlının takibi yapılarak mücadeleye devam edilmiştir.

Zararlı Takibi Aralıksız Sürüyor.

İlimizde 10 ilçe, 15 istasyonda (Bala, Çubuk, Gölbaşı, Mamak,  Sincan ve Meyve Sebze Halinde) bulunan tuzaklar teknik ekiplerce düzenli olarak takip edilmekte ve sayılar Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bildirilmektedir. Ayrıca Bakanlığımıza da Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili yapılan tüm faaliyetlerin bildirimi haftalık olarak yapılmaktadır.  

İhracata olumsuz etkileri olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin etkin bir şekilde yapılması için, 2018 yılında Bitki Hastalıkları ve Zararlılarıyla Mücadele Projesi kapsamında 1.300 Akdeniz meyve sineği kitlesel yakalama tuzağı dağıtımı yapılmış, meyve üreticilerine mücadele tekniği konusunda kendi bahçelerinde eğitim çalışmaları yapılmıştı. Teknik ekiplerce 15 istasyonda yapılan takiplerin sonucunda zararlının Sincan İlçesinde kışı geçirdiği tespit edildi.

Zararlılarla Mücadelede İl Müdürlüğümüz ve FAO İşbirliği

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile "Pestisitlerin Yaşam Döngüsü Yönetimi ve Kalıcı Organik Kirleticiler Sınıfında Yer alan Pestisitlerin İmhası"  programı kapsamında bu yıl 100'e yakın üreticiye 1.800 adet tuzak dağıtımı yapıldı. Bu sayede pestisit kullanılmadan Sincan ilçesinde Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele edildi. 

Ayrıca yapılan bu çalışmaların diğer üreticilere gösterilmesi amacı ile 7 – 10 Eylül tarihleri arasında, bizzat yerinde, çiftçi bahçesinde entegre mücadele eğitimleri düzenlendi. Bu eğitimlere pandemi sebebiyle katılamayan üreticilerimize 5-10 Ekim tarihleri arasında 4 kişilik teknik ekiple, bahçelerinde açık havada entegre mücadele eğitimleri verildi, bitki hastalık ve zararlıları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yaklaşık 170 çiftçiye, kendi bahçelerinde yapılan bu eğitim sırasında farkındalık oluşturmak için entegre mücadele uygulama defteri, çanta ve şapka hediye edildi.

Entegre Mücadele Stratejik Öneme Sahiptir.

Sofralara güvenli ürünlerin ulaştırılması için entegre mücadele yöntemlerinin sürdürülebilir olması büyük önem arz etmektedir. Sincan'da çiftçilerimizin entegre mücadele ile üretilen 50 ton armut ürünlerinin tüketicilere ulaştırılmasında Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz öncülük ederek, güvenli ürünlerin Yenikent Tarım Kredi Kooperatifi tarafından satın alınarak tüketicilere ulaştırıldı.

Eğitimlere Pandemi de Engel Olamadı.

Proje kapsamında, İl ve İlçe Müdürlüğümüzde görev yapan teknik personelimize yönelik çevrimiçi "Entegre Mücadele hakkında Eğiticilerin Eğitimi" düzenlendi. 25 İlçemizden 110 Ziraat Mühendisinin katılımıyla gerçekleştirilen beş günlük eğitimde, Ankara'da tarımsal üretimi tehdit eden önemli hastalık ve zararlılarla ile bunlara karşı Entegre Mücadele olanakları konu edildi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selam Ülgentürk ve Dr. Didem Canik Orel, Ankara'da görülen Bitki Hastalık Ve Zararlıları İle Mücadele Eğitimi verdi. Ayrıca Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, Entegre Mücadele ve Bakanlığımızın Entegre Mücadele Çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"Ankara Sincan Bölgesinde Meyve Bahçelerinde Entegre Mücadele'nin Teşvik Edilmesi ve Entegre Mücadele Yöntemleriyle Üretilen Ürünlerin Pazarlanabilirliğinin Artırılmasına Yönelik Proje" kapsamında hazırlanan kısa film tüm sosyal medya hesaplarımızda paylaşılacaktır.